Enlige bier

Fælles for de enlige, vilde bier er, at de lever alene. De bor enten i jorden, insekthoteller eller i hulrum i f.eks. gamle træer. Nogle gange bor bierne tæt på hinanden, og kan måske ligne en koloni udefra. Men de enlige bier har intet med hinanden at gøre selvom der er mange ved insekthotellet.

De enlige bier er mere udsatte end de kendte honningbier, der får hjælp af biavleren. De enlige bier skal nemlig klare sig selv.

De fleste enlige bier flyver kun omkring 300-500 m fra deres rede. Derfor skal de både have bolig og mad (pollen og nektar) inden for den radius, for at kunne overleve og give liv til næste generation. Har du alt det i din have, så har du allerede hjulpet de enlige bier en stor del af vejen. Filmen er optaget i min have og viser de enlige bier som har travlt med at gøre den næste generation klar til året efter.

Facts om enlige bier i Danmark:

  • De stikker meget sjældent.
  • Nogle af de enlige bier har faktisk så lille en brod, at de slet ikke kan stikke igennem menneskehud.
  • Hvis du bliver stukket kan det hjælpe at suge giften ud.
  • De har ikke modhager på deres brod, ligesom honningbien. Derfor dør de ikke, hvis de stikker.

Hvis du er yderligere interesseret i de enlige bier kan du læse mere på Danmarks Narturfredningsforenings hjemmeside på https:www.dn.dk/nyheder/laer-de-enlige-bier-at-kende/